سئو خارجی چیست؟
سئو خارجی چیست؟
مفهوم Off Page در سئو
سئو خارجی ( off-page SEO) به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که خارج از سایت خودمان انجام میدهیم ولی بر سئو سایت و جایگاه ما در نتایج جستجو تاثیرگذار هستند.
سئو خارجی را بیشتر با فرآیند لینک سازی و مدلهای مختلف آن معرفی میکنند و حتی در برخی موارد در تقابل با استانداردهای گوگل و بخشی از سئو کلاه سیاه شناخته میشود ولی این طرز نگاه صحیح نیست. در مقابل سئو خارجی طیف گستردهای از اقدامات و تکنیکها را پوشش میدهد که اتفاقا در بیشتر موارد اثربخش و همسو با سئو کلاه سفید هستند.
ابتدا با مفهوم سئو خارجی آشنا شده و در ادامه مهمترین تکنیکها برای تقویت سایت از طریق Off-Page را معرفی میکنیم.
تکنیکهای سئو خارجی
مفهوم سئو خارجی
تفاوت off-page و on-page در سئو
سئو امروز به یک دانش تخصصی تبدیل شده و همچون هر حوزه حرفهای دیگری نیازمند ادبیات و واژگان اختصاصی خود است. تعریف و استفاده از این واژگان کمک میکند تا شفافیت و سادگی را در تعاملات حرفهای، آموزش مفاهیم و تعیین شرح وظایف تجربه کنیم.
در نتیجه ممکن است هیچ یک از این اصطلاحات را نشنیده باشیم یا در کار خود استفاده نکنیم ولی همچنان به اصول و مبانی سئو پایبند بوده باشیم.
تفاوت سئو خارجی و داخلی چیست؟
برای آنکه بتوانیم به جایگاه مناسب در نتایج جستجو برسیم نیازمند انجام اقدامات و اجرای تکنیکهای متنوعی هستیم. اگر این اقدمات مستقیما در سایت (دامنه) خود ما انجام شده باشد به آن سئو داخلی و اگر در بیرون از سایت و دامنههای دیگر باشد و به نوعی بر سئو سایت ما تاثیرگذار باشد به آن سئو خارجی میگوییم.
سئو داخلی را میتوان به دو بخش جزئیتر شامل محتوا و تکنیکال تقسیم کرد. چند مثال از هرکدام را با هم بررسی کنیم:
سئو محتوا: استفاده از هدینگ مناسب، عنوان و توضیحات متا، تصویر، ویدیو، پادکست، چگالی کلمات کلیدی و …
سئو تکنیکال: بهبود سرعت سایت، استفاده از نشانه گذاری استاندارد (Schema)، آدرسدهی صفحات، کنونیکالیزیشن و …
سئو خارجی: لینکسازی از سایتهای دیگر، حضور مستمر در شبکههای اجتماعی، انتشار محتوا در پلترفمها مثل یوتیوب و آپارات، لوکال سئو و …
توجه کنیم که ممکن است اقدامات دیگری نیز خارج از سایت خود یا حتی فضای وب انجام دهیم ولی به طور مستقیم بر سئو سایت ما تاثیرگذار نباشد. به عنوان مثال ارسال پیامک انبوه میتواند بازدید سایت ما را در مقطع کوتاهی بالا ببرد ولی این افزایش بازدید مستقیما به جایگاه ما در نتایج جستجو کمکی نخواهد کرد.
همچنین تبلیغات محیطی (بیلبورد) و تلویزیونی موجب افزایش آگاهی عمومی از نام برند ما شده و میزان جستجوی آن در گوگل را افزایش میدهد ولی چنین اتفاقی مستقیما (حداقل در کوتاه مدت) کمکی به سئو نخواهد کرد. در نتیجه چنین اقداماتی را بخشی از سئو خارجی در نظر نمیگیریم.
سئو Off-Page را باید معادل سئو کلاه سیاه بدانیم؟
خیر! رنگبندی تکنیکهای سئو و تقسیم آنها به سفید، سیاه و خاکستری زاویه دیگری از تفکیک مفاهیم و نامگذاری است و نمیتوانیم سئو کلاه سیاه را معادل سئو خارجی بدانیم.
تا جاییکه اقدامات ما مبتنی بر استانداردهای گوگل شامل تولید محتوای با کیفیت، ارائه تجربه کاربری ایدهآل و پاسخگویی به نیاز مخاطب باشد اصطلاحات در حال انجام سئو کلاه سفید هستیم و زمانیکه هدف ما تنها بهبود رتبه در نتایج جستجو و فریب الگوریتمهای گوگل باشد وارد مرز سیاه شدهایم.
اجازه دهید با یک مثال این موضوع را شفاف کنیم؛ فرض کنید یک محتوای بسیار جذاب را در سایت خود منتشر کنیم (مثلا کتاب سئو برای همیشه در آکادمی وبسیما). این محتوا میتواند به مرجع اصلی تبدیل شده و سایتهای دیگری آن را معرفی کنند یا از طریق لینکسازی به آن ارجاع دهند. در چنین شرایطی سئو خارجی ما تقویت میشود ولی برخلاف استانداردهای گوگل عمل نکردهایم.
در مقابل اگر تلاش کنیم که با انتشار رپورتاژ آگهی و لینکسازی به این صفحه جایگاهش را بهبود دهیم در واقع از سئو خارجی به عنوان یک تکنیک کلاه سیاه استفاده کردهایم.
از دید گوگل همین دو دسته بندی یعنی سفید و سیاه وجود دارد ولی از نظر متخصصین سئو گروه سومی هم داریم به نام سئو کلاه خاکستری. در شرایطی که اقدامات ما در سئو خارجی برخلاف دستورالعملهای گوگل باشد ولی آنقدر طبیعی به نظر برسد که همچنان اثربخش بوده و موجب جریمه سایت نشود به آن سئو کلاه خاکستری میگوییم.
در همین مثال رپورتاژ آگهی، اگر محتوایی که در رسانه میزبان منتشر میکنیم واقعا مفید بوده و از نظر معنایی با سایت ما و رسانه منتشر کننده مرتبط باشد، گوگل این لینک را طبیعی در نظر گرفته و نوعی از ارجاع واقعی در فضای وب شناسایی میکند.
در واقع با استانداردهای گوگل را نقض کردهایم چرا که هر مدل پرداخت هزینه برای دریافت لینک را غیرطبیعی محسوب میکند. ولی اینکار به شکلی انجام شده که برای الگوریتمهای گوگل قابل تشخیص نیست.
فراموش نکنیم که همه اقدامات ما در سئو پتانسیل تبدیل شدن به یک تکنیک سیاه را دارند!
هر زمان که روی کسب جایگاه بیش از حد اصرار کنیم و تجربه کاربر را قربانی سئو کرده باشیم در واقع یک تکنیک سفید را به سیاه بدل میکنیم. مثلا در تولید محتوا اگر به فکر تکرار بیش از حد یک کلمه (در جاییکه واقعا نیاز نیست) باشیم دچار Keyword Stuffing میشویم که یکی از روشهای کلاه سیاه است.
الگوریتم E-E-A-T
Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness
یکی از الگوریتمهای گوگل برای رتبهبندی صفحات سیستم E-E-A-T است که شامل 4 مفهوم تخصص (Expertise)، تجربه (Experience)، اعتبار (Authoritativeness) و اعتماد (Trustworthiness) میشود.
تعیین هریک از این فاکتورها برای سایت به عوامل متعددی در داخل و خارج سایت وابسته است. مثلا اگر یک رسانه معتبر پزشکی به سایت ما که ارائه دهنده خدمات درمانی است ارجاع دهد بر روی اعتبار و قابل اعتماد بودن آن تاثیر مستقیم خواهد داشت.
در گذشته سئو خارجی محدود بود به دریافت لینک، یعنی حتی فعالیتهای ما در شبکههای اجتماعی هم با هدف کسب یک لینک نوفالو از دامنهای معتبر بود. ولی؛
الگوریتمهای جدید و سیستم EEAT به قدری قدرتمند شدند که بدون وجود لینک نیز میتوانند اعتبار یک سایت را تشخیص دهند.
فرض کنید که سایت دی ام بورد (به عنوان یک رسانه تخصصی در حوزه دیجیتال مارکتینگ) مقالهای برای معرفی 10 آژانس دیجیتال مارکتینگ بنویسد ولی به هیچ یک از آنها مستقیما لینک نداده باشد. گوگل با بررسی محتوای صفحه متوجه ارتباط معنایی این 10 شرکت میشود و از روی نام برندها میفهمد که به نوعی معرفی شدهاند. چنین محتوایی میتواند بر اعتبار و تخصص ما تاثیرگذار باشد.
در اینجا مفاهیمی مثل Linkless Backlink، Brand Mention و Co-Citation اهمیت پیدا میکنند که در صورت استفاده به موقع و اصولی به اندازه یک لینک بر سئو خارجی ما اثرگذار هستند.